Scara Amintirilor

Scara Amintirilor : Schite Si Nuvele

By (author)  , Edited by 

Free delivery worldwide

Available. Dispatched from the UK in 3 business days
When will my order arrive?

Description

THE STAIRCASE OF MEMORIES

This book is in Romanian. It is a collection of short stories inspired from real events in the life of Irinel Giurgea Kornbaum, a Romania born pediatrician in Lyon, France.

În această carte, doctoriţa pediatru Irinel Giurgea Kornbaum, născută in România, emigrată in Franţa, descrie importante momente din viaţa ei. Farmecul evocărilor, exactitatea descrierilor, conturul fără greş al personajelor fac din volum o apariţie editorială de excepţie. Am ales spre exempificare un fragment din nuvela "Doamna colonel."

DOAMNA COLONEL

Fotografia bunicilor mei era fixată pe peretele din faţa mesei mele de lucru, intr-o ramă ovală din lemn sculptat şi aurit. Bunicul să fi avut 40 de ani. Înalt, blond, cu o haină neagră inchisă cu nasturi până la gât.
Bunica, mică, mult mai tânără, purta o rochie care ii marca talia fină. Pe cap purta o pălărie cu boruri largi, cu funde şi taftale.
Nu i-am cunoscut, doar din fotografii şi din cele povestite de alţii. Bunicul fusese un om instărit, moşier, politician, primar, senator. Construise şcoala şi primăria din sat.
Alături, nana Vicki, sora mamei, in rochie de mireasă, plină de broderii, 16 ani, cu mirele inalt şi cu mustaţă. A murit tânăr, lăsând-o văduvă la 26 de ani. Apoi mama, diafană, intr-o rochie de organza, pe care o văzusem şi eu, pe cap cu o pălărie de catifea neagră, cu boruri intoarse.
Şi tata, frumos ca un arhanghel, proaspăt absolvent al facultăţii de medicină.
Erau toţi aranjaţi in cadre vechi. Erau rădăcinile mele, rădăcini care făcuseră din mine o persoană cu origine "nesănătoasă."
Salvasem aceste fotografii după o noapte de groază, când am fugit cu mama şi Dan, fratele meu, inainte de a ne naţionaliza totul, totul, munca de patru generaţii.
Totul intra in mâna poporului...
Eram in nişă şi pregăteam examenele de anul trei de medicină.
Nişa era o minusculă cameră de 4 mp, unde aveam o masă, un scaun şi un geamantan pus sub picioare "ca să nu obosesc." În spate erau tot felul de obiecte, lămpi, lampadare, tablouri care atingeau plafonul. Cum lumina de afară nu ajungea până aici, un bec atârnat de un fir, protejat de un abajur, lumina zi şi noapte sutele de foi, de notiţe, de caiete, cursuri, care reprezentau o parte din cele zece examene de sfârşit de an.
Nişa dădea in camera unică ce ne mai rămăsese din apartamentul nostru de patru camere, rechiziţionat "ca prea mare pentru noi" şi repartizat Tovarăşului Colonel N. de Securitate, adus din Roşiori de Vede şi plasat de urgenţă in capitală pentru serviciile aduse, prezente şi viitoare.
Familia, compusă din soţ, soţie şi doi copii, ocupase in fond toată casa, fără nicio jenă, cu brutalitatea, vulgaritatea, grosolănia caracteristică zbirilor Securităţii.
show more

Product details

  • Paperback | 144 pages
  • 152.4 x 228.6 x 9.14mm | 272.15g
  • Createspace Independent Publishing Platform
  • United States
  • Romanian
  • black & white illustrations
  • 1508592896
  • 9781508592891

About Irinel Giurgea Kornbaum

Irinel Giurgea Kornbaum este pediatră la Lyon in Franţa.

De origine romană, provine dintr-o familie de viticultori de generaţii. Tatăl ei este medic. Şcoala primară o face in satul natal, Piscu Corbului, iar Facultatea de Medicină, la Bucureşti. In anul doi de medicină se căsătoreşte cu Simon Kornbaum, inginer chimist, despre care ea spune mereu: "Simi nu este numai soţul meu, ci el e insăşi viaţa mea." Au un fiu, Daniel.
Lucrează caţiva ani ca pediatră la Spitalul 2 CFR şi Policlinica Griviţa. Familia ei a suferit in perioada comunismului.
In 1970 pleacă din ţară cu soţul ei şi se stabileşte la Lyon, unde obţine o nouă diplomă de medic pediatru, fiind obligată să facă incă o dată toată Facultatea de Medicină. Lucrează apoi in serviciul marelui profesor Paul Monnet, la Spitalul Edouard Herriot.
Scrie amintiri, descriind copilăria şi viaţa ei profesională.
"Scrii amintirile inainte de a uita totul," spune Claude Sarraute, scriitoare fanceză.
"Scrii amintirile pentru a amana sfarşitul," a zis Yves Simon, scriitor francez.
"Scrii amintirile pentru tine insuţi," spun alţii şi spune şi Irinel Giurgea Kornbaum.
A publicat două volume de poezii - Momente şi amintiri; De la mici şi de la mari - şi patru volume de nuvele şi schiţe: Scara amintirilor; O viaţă aproape obişnuită; Din viaţa unui pediatru; New Look: Amintiri din viaţa unui pediatru.
show more