Dervis I Smrt

Dervis I Smrt

4.53 (5,856 ratings by Goodreads)
By (author) 

Free delivery worldwide

Available. Dispatched from the UK in 3 business days
When will my order arrive?

Description

"Gdje su zlatne ptice ljudskih snova, preko kojih se to bezbrojnih mora i vrletnih planina do njih dolazi? Da li nam se ta duboka ceznja djetinje nerazumnosti posigurno javlja samo kao tuzni znak izvezen na mahramama i na safijanskim koricama nepotrebnih knjiga? I tada sam shvatio ono najvaznije. Sjeca li se, i njega sam pitao, nekad, o zlatnoj ptici koja znaci srecu. Sad sam shvatio: to je prijateljstvo, ljubav prema drugome. Sve drugo moze da prevari, to ne moze. Sve drugo moze da izmakne i ostavi nas puste, to ne moze, jer zavisi od nas. Ne mogu da mu kazem: budi mi prijatelj. Ali mogu da kazem: bicu ti prijatelj." Srpska knjizevna scena moze se pohvaliti brojnim piscima izuzetnog dara, ali malo je onih cije stvaralastvo dotice citaoca kao Selimovicevo - toplina i neposrednost njegovih junaka i cistota osecanja koja izviru sa stranica ovih dela, ispricanih takvom jednostavnoscu kakvu samo vrhunski knjizevnik moze da postigne, diraju pravo u dusu i zauvek tu ostaju.
show more

Product details

About Mesa Selimovic

Mesa (Mehmed) Selimovic bio je srpski knjizevnik (Tuzla, 26. IV 1910 - Beograd, 11. VII 1982). Diplomirao je 1934. na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Od 1935. do 1941. godine radio je kao gimnazijski profesor u Tuzli. Za vreme Drugog svetskog rata prikljucio se partizanima, nakon rata bio je profesor na Visoj pedagoskoj skoli i docent na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, umetnicki direktor Bosna filma, direktor Drame Narodnog pozorista i urednik u izdavackom preduzecu Svjetlost. Od 1971. ziveo je u Beogradu. Bio je redovni clan Srpske akademije nauka i umetnosti i Akademije nauka i umjetnosti BiH. U zbirkama pripovedaka ratne tematike Prva ceta (1950) i Tudja zemlja (1957) prevladava realisticki izraz, s naglasenim psiholoskim profilisanjem likova, sto je izrazeno i u romanima Tisine (1961) i Magla i mjesecina (1965). Stvaralacki vrhunac dosegao je romanom egzistencijalisticke problematike, Dervis i smrt (1966), oslonjenim na Kuran, cija se radnja desava u Sarajevu u turskom razdoblju bosanske povesti. Drama glavnog lika, dervisa Ahmeda Nurudina, opterecena osecanjem krivice za bratovu smrt, ispovest je o tragicnosti covekove egzistencije unutar sistema nasilja vlasti, a prerasta u parabolu o univerzalnosti ljudskih dilema. Roman Tvrdjava (1970) smesten je u godine nakon bitke kraj Hotina (1621) i svojevrstan je pandan Dervisu i smrti. Oba su romana pisana u meditativno-esejistickom pripovednom slogu. Roman Ostrvo (1974) razradjuje temu usamljenosti i destruktivnosti, a posmrtno objavljeni Krug (1984) kriticki je prikaz drustvene zbilje u Beogradu 1960-ih i 1970-ih. Pisao je i knjizevne eseje i studije (Eseji i ogledi, 1966).
show more

Rating details

5,856 ratings
4.53 out of 5 stars
5 68% (3,972)
4 22% (1,272)
3 8% (442)
2 2% (118)
1 1% (52)
Book ratings by Goodreads
Goodreads is the world's largest site for readers with over 50 million reviews. We're featuring millions of their reader ratings on our book pages to help you find your new favourite book. Close X